Spaarhypotheek

Aan de ene kant staat uw lening waarover u de gehele looptijd rente betaald. U geniet dus de gehele looptijd van de volledige fiscale aftrekbaarheid. Deze lening wordt op de einddatum (doorgaans 30 jaar) in één keer volledig afgelost. Deze aflossing vindt plaats door de spaarverzekering. Deze verzekering staat dus aan de andere kant en hierop bouwt u, door maandelijkse stortingen (premie) het bedrag bij elkaar. De uitkering is 100% gegarandeerd. U loopt dus geen risico. Bijzonder is dat u over het geld op deze spaarverzekering hetzelfde rentepercentage ontvangt die gelijk is aan uw hypotheekrente. Over het algemeen spaart u dus tegen een relatief gezien hoge rente. Daarnaast keert de spaarverzekering ook het bedrag uit bij overlijden voor de einddatum.

Spaarhypotheek
  • 1
  • 5
  • 10
  • 15
  • 20
  • 25
  • 30
  • restschuld
  • spaarwaarde
  • rente
  • spaarpremie

Voor wie?
Let op de spaarhypotheek is alleen onder strenge voorwaarden voort te zetten onder het overgangsrecht en kan dan ook niet meer gekozen als nieuwe hypotheekvorm. Deze hypotheekvorm is interessant als u zekerheid wilt hebben dat de hypotheek na het einde van de looptijd volledig wordt afgelost en u maximaal fiscaal voordeel wenst.

Wat zijn de voordelen?
Een belangrijk voordeel is de duidelijke garantie. U weet precies wat u aan spaarrente ontvangt en de hoogte van de aflossing op de einddatum is gegarandeerd. Afhankelijk van de rente die u betaalt, heeft u een relatief hoog gegarandeerd rendement op de ingelegde premie. Omdat u pas op de einddatum de gehele hypotheek aflost, behoudt u de gehele looptijd uw renteaftrek. Daarnaast ontvangt u een rentevergoeding op uw inleg die onder voorwaarden belastingvrij is. U profiteert dus op twee manieren van de fiscale mogelijkheden. Tenslotte kan ook de dempende werking van een spaarhypotheek worden genoemd. Als de rente stijgt, zal doorgaans ook uw maandelijkse lasten stijgen. Echter door het dalen van de benodigde maandelijkse inleg, zal de stijging van uw maandlasten enigszins gedempt worden.

Wat zijn de nadelen?
Een niet onbelangrijk nadeel van een spaarhypotheek is de zekere mate van inflexibiliteit. Omdat u zowel uw lening, uw spaarverzekering als uw overlijdensrisicoverzekering bij dezelfde bank heeft lopen ontstaat een bepaalde afhankelijkheid. Als u bij een andere bank een betere rente kunt krijgen zult u ook uw beide verzekeringen daar moeten onderbrengen. Daarnaast is de dempende werking die vermeld staat bij de voordelen, ook direct één van de nadelen, daar je minder kunt profiteren van een rentedaling.

Bekijk de andere hypotheekvormen

Vragen over deze hypotheekvorm?

Meer weten over een annuïteitenhypotheek of een andere hypotheekvorm? Bel 0485-849320 of mail naar info@hurkmansfinancieeladvies.nl.

Neem contact op